Close Menu
  • Sport
  • Vesti
  • Crvena zvezda
  • Partizan
  • Srbija
  • Novak Đoković
  • Nikola Jokić
  • Saudijska Arabija
  • Svetsko prvenstvo
Najnovije vesti

🏠 Nesporazum koji nas je sve nasmejao (nakon što nas je dobro zabrinuo)

September 20, 2025

KOJA ŽENA JE NEVERNA SVOM PARTNERU

September 19, 2025

🎤 Halid Bešlić: Muzika koja dolazi iz srca

September 19, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
  • Vesti
  • Astrologija
  • Showbizz
  • Svet i dešavanja
  • Zabava i zanimljivosti
  • Zdravlje
Sportske vestiSportske vesti
Top vesti
Facebook X (Twitter) Instagram
Home»Svet i dešavanja»🍩 Stari bakin trik: Kako da prženo tijesto ne upije ulje

🍩 Stari bakin trik: Kako da prženo tijesto ne upije ulje

September 13, 2025 Svet i dešavanja
Podeli: Facebook Twitter WhatsApp
Share
Facebook Twitter WhatsApp

Uštipci, mekike i drugo prženo tijesto omiljeni su doručak ili večernji obrok u mnogim domaćinstvima. Ipak, često znaju biti previše masni, što može umanjiti uživanje u ukusu.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova, poznatih još iz kuhinje naših baka, koji mogu pomoći da tijesto upije znatno manje ulja prilikom prženja.


🥄 1. Soda bikarbona ili prašak za pecivo

Dodavanje praška za pecivo ili sode bikarbone u tijesto, zajedno s brašnom, može poboljšati njegovu strukturu i pomoći da ne upije previše masnoće. Ovi sastojci stvaraju mehuriće u tijestu, koje se prilikom prženja brzo zatvaraju pod uticajem topline, stvarajući zaštitnu barijeru.


🔥 2. Dobro zagrijano ulje

Jedan od najvažnijih faktora kod prženja je temperatura ulja. Ako je ulje dovoljno zagrijano, tijesto će se odmah „zatvoriti” na površini, čime se sprečava upijanje viška masnoće.

Savjet: Komadić tijesta ubačen u ulje trebalo bi da odmah zapeni i ispliva – to je znak da je temperatura odgovarajuća.


🥃 3. Čašica rakije ili ruma u tijestu

Ovaj manje poznat, ali vrlo efikasan tradicionalni trik podrazumijeva dodavanje male količine rakije (ili ruma) u tijesto. Alkohol brzo ispari tokom prženja, ali doprinosi tome da se tijesto manje natopi uljem.

📌 Ne brinite – ukus alkohola se ne osjeća, a struktura tijesta ostaje vazdušasta i lagana.

Ako želite da dodate i aromu, rum je odličan izbor jer osim funkcionalnosti, obogaćuje ukus tijesta.


✅ Zaključak

Kombinacijom ovih jednostavnih koraka možete uživati u hrskavim i ukusnim uštipcima ili mekikama – bez viška ulja. Ponekad su najefikasniji trikovi upravo oni koje su koristile naše bake.


📌 Napomena: Količina alkohola koja se koristi u kulinarstvu u potpunosti ispari tokom termičke obrade i ne utiče na bezbednost jela.

Post Views: 3,294
Share. Facebook Twitter WhatsApp
Previous Article👁 Kako muškarac gleda ženu: Sedam psiholoških „pogleda“ kroz prizmu razvoja i detinjstva
Next Article 🇩🇪 Njemačka snižava kvote za dolazak radnika sa Zapadnog Balkana

Povezane vesti

🏠 Nesporazum koji nas je sve nasmejao (nakon što nas je dobro zabrinuo)

🎤 Halid Bešlić: Muzika koja dolazi iz srca

Neočekivani trenutak tokom vjenčanja koji je sve nasmijao

Add A Comment
Leave A Reply Cancel Reply

Top vesti

NOVA AVANTURA: Bivši igrač Crvene zvezde predstavljen u novom klubu! (FOTO)

Jedan od boljih centara Evrolige želi u Partizan: Rekao sam to svima! (VIDEO)

ISPLIVALI ŠOKANTNI DETALJI: Ovo je razlog zbog čega su trejdovali Dončića!

Vladan Milojević se javno izvinio Jovani Guzijan, evo šta joj je poručio trener Zvezde! (VIDEO)

DAN PRED UTAKMICU: Žalgiris predstavio pojačanje iz NBA lige pred meč sa Zvezdom! (FOTO)

Ivica Iliev žestoko odgovorio Predragu Mijatoviću!

O nama
O nama

Vesti iz sporta na potpuno drugačiji način. Čitaj lepše i bolje sportske vesti. Sve što te zanima o Crvenoj zvezdi, Partizanu, Srbiji, Novaku ili Jokiću...

E-mail: redakcija@sportvesti.rs

Hot vesti

🏠 Nesporazum koji nas je sve nasmejao (nakon što nas je dobro zabrinuo)

September 20, 2025

KOJA ŽENA JE NEVERNA SVOM PARTNERU

September 19, 2025

🎤 Halid Bešlić: Muzika koja dolazi iz srca

September 19, 2025
Top vesti

🐾 Verna intuicija: Priča o psu Maksu i prijateljstvu koje nadilazi reči

September 19, 2025

😊 Dnevna doza humora: Ovca, seljak i BMW

September 19, 2025

Prisutnost u pravom trenutku

September 19, 2025

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.