Demencija je bolest koja sve češće pogađa stariju populaciju. Zbog toga je važno da od ranih godina vodimo računa o zdravlju svog mozga – da ga aktiviramo učenjem, kvalitetnim snom i pravilnom ishranom.
Poznati srpski akademik Vladeta Jerotić isticao je da učenje jedne pjesmice ili molitve može značajno pomoći u očuvanju pamćenja. Zato je dobro svakodnevno naučiti nešto novo, usvojiti nova znanja i tako vježbati mozak.
Stručnjaci naglašavaju da određene namirnice mogu pomoći u održavanju i poboljšanju moždanih funkcija, a posebno su važne omega-3 masne kiseline.
Omega-3 masne kiseline – hrana za mozak
Omega-3 masne kiseline smatraju se jednim od najboljih nutrijenata za mozak. Najbogatiji izvor ovih kiselina je masna riba. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje masne ribe, barem jednom sedmično, može pozitivno uticati na zdravlje mozga i smanjiti rizik od razvoja demencije u starijem dobu.
Među masnim ribama koje su najbogatije omega-3 su losos, skuša, tuna i haringa. Osim što pozitivno djeluju na mozak, ove namirnice doprinose i zdravlju srca, pomažu u regulaciji nivoa triglicerida te smanjuju rizik od artritisa.
Kako omega-3 masne kiseline pomažu mozgu i nervnom sistemu?
- Održavaju zdravlje ćelijskih membrana
- Poboljšavaju komunikaciju između neurona
- Pomažu u sintezi i funkciji neurotransmitera
- Podržavaju dobar protok krvi u mozgu
- Pomažu u rastu moždanog tkiva
- Podržavaju kognitivne funkcije, uključujući pamćenje
- Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
- Smanjuju rizik od demencije
Zato se potrudite da barem jednom sedmično u jelovnik uvrstite masnu ribu, uz povrće ili žitarice, za zdravlje mozga i cijelog organizma.